Varje dag möter jag klienter med en uppsjö av uppfattningar om kost och träning. Många av dessa uppfattningar är myter som har spridits över tiden. Det är dags att skilja fakta från fiktion. Låt oss dyka in i de vanligaste myterna jag stöter på och se vad vetenskapen egentligen säger om dem.

 

Myt 1: "Du måste ligga i kaloriöverskott för att bygga muskler."
Sanningen: Det är inte nödvändigt att konstant vara i ett kaloriöverskott för muskeluppbyggnad. Viktigast är att få i sig tillräckligt med protein, ha en välplanerad träningsrutin, samt sköta sömn och vila. Dessa faktorer spelar en större roll i muskelåterhämtning och tillväxt än bara kaloriöverskott.

Myt 2: "Träning mer än 4-5 gånger i veckan leder till överträning."
Sanningen: Frekvensen av träning leder inte automatiskt till överträning. Det är kvaliteten på träningen, kosten, och återhämtning som är avgörande. Korrekt näringsintag och tillräcklig sömn är nyckeln till att undvika överträning. Det är däremot viktigt att lyssna på kroppen och ge den den vila den behöver.

Myt 3: "Om jag skadar en axel, måste jag vila från all träning."
Sanningen: En skada behöver inte innebära ett totalt träningsstopp. Andra delar av kroppen kan fortfarande tränas, och många skador kan gagnas av specifik rehabilitering eller lättare träning för att främja läkning.

Myt 4: "Kosttillskott är onödiga, man kissar bara ut allt."
Sanningen: Kosttillskott kan vara en viktig del av en atlets näringsregim, speciellt för att uppfylla specifika näringsbehov som kanske inte tillgodoses genom kost. Forskning visar att många tillskott, såsom proteinpulver, kreatin och vissa vitaminer, kan ha positiva effekter på muskeltillväxt, återhämtning och prestation.

Myt 5: "Äta sent på kvällen leder till viktökning."
Sanningen: Det är en vanlig missuppfattning att äta sent på kvällen automatiskt leder till viktökning. I verkligheten beror viktökning på det totala kaloriintaget över tid, inte på när på dygnet man äter. Så länge din totala dagliga energiförbrukning är i balans med ditt intag, spelar det mindre roll när du äter. 

Myt 6: "Lågintensiv träning är bäst för att bränna fett."
Sanningen: Det har länge trottats att enbart lågintensiv träning är mest effektiv för fettförbränning. Men, forskning visar att en kombination av hög- och lågintensiv träning faktiskt är effektivare för både fettförbränning och för att förbättra den allmänna konditionen.

Myt 7: "Man kan fokusera fettförbränningen på specifika kroppsdelar." Sanningen: Det finns ingen träning som kan rikta in sig på fettförbränning i specifika kroppsdelar. Fettförbränning sker över hela kroppen, och var vi förlorar fett först är ofta genetiskt och hormonellt bestämt.

Myt 8: "Protein direkt efter träning är avgörande för muskeluppbyggnad." Sanningen: Det har varit en stark övertygelse att snabbt proteinintag efter träning är kritiskt för muskeluppbyggnad. Men, det som verkligen räknas är det totala dagliga intaget av protein. Så länge du får i dig tillräckligt med protein över dagen, behöver du inte oroa dig för en exakt tidsram post-träning. Däremot om du delar upp ditt proteinintag är det lättare att få i sig allt över en dag. 

Myt 9: "Kolhydrater är dåliga och bör undvikas för viktminskning."
Sanningen: Det finns en missuppfattning om att kolhydrater i sig leder till viktökning och därför bör undvikas. Sanningen är att kolhydrater är en viktig energikälla, särskilt för dem som tränar regelbundet. Nyckeln ligger i att välja rätt typ av kolhydrater och balansera dem med andra näringsämnen.

Myt 10: "Det är möjligt att förvandla fett till muskler."
Sanningen: Många tror att de kan "omvandla" fett till muskler genom träning. Detta är dock en missuppfattning. Fett och muskler är olika vävnadstyper; man kan minska fettmassan och samtidigt bygga muskelmassa, men de omvandlas inte till varandra.

 

Att navigera i kost- och träningsterrängen kan vara förvirrande med alla myter och halvsanningar som florerar. Genom att förstå vad vetenskapen faktiskt säger, kan vi göra mer informerade val kring vår kost och träning. Kom ihåg, det är alltid bäst att basera dina hälsobeslut på beprövade forskningsresultat snarare än på modetrender och gamla fruar-sagor. Träna smart, ät balanserat, och lita på vetenskapen. 

Skrivet av Ako Rahim

Fler berättelser

Styrka och Hypertrofi för Nybörjare: En Omfattande Guide

Denna guide är skräddarsydd för dig som är nybörjare och syftar till att ge dig en solid grund i din träningsresa. Vi kommer att utforska allt från träningsfrekvens till vikten av återhämtning.

Håll Dig i Form Under Jul och Nyår: Träning och Kosttips för Festhelgen

Nu när julhelgen närmar sig, ser många av oss fram emot att umgås med familj och vänner, njuta av julmiddagen och ta en välförtjänt paus. Men hur balanserar man festligheterna med att behålla en hälsosam livsstil?